Tarih: 27.09.2023 18:04

Yüzde 50’ye yakın ekonomik olarak Akraba desteğine ihtiyaç duyuyor

Facebook Twitter Linked-in

Sosyo politik saha araştırmaları merkezi ‘Ekonomik krizin yurttaşların alım gücü ve temel ihtiyaçlarına erişimine etki ve boyutlarına dair’ Türkiye geneli anket çalışması gerçekleştirdi. Ağrı, Ankara, Antalya, Batman, Bursa, Dersim. Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir Mardin,  Muş, Şanlıurfa, Şırnak ve Van’da 988 katılımcı ile yaptığı anket çalışmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. 

Son dönemlerde yaşanan ekonomik kriz sizi nasıl etkiliyor?

Katılımcıların yüzde 4’ünün alım güçlerinin iyiye doğru gittiğini, yüzde 1.6’sı değişmediğini yüzde 98’i ise kötüye gittiğini ortaya koymuştur.  Son zamanlarda kredi veya borç ile geçimini sağlamaya çalışmanın rütin haline geldiği ‘Kredi veya borç  niçin aldınız’ sorusuna ise yüzde 30.04’ü  ‘temel ihtiyaçlar’ yanıtını verirken, yüzde 17.5’i ise ‘Başka bir borcu kapatman için’ cevabını verdiler.

Geliriniz giderinizi karşılamaya yetiyor mu? 

Katılımcıların sadece yüzde 6.8’i gelirlerin giderlerini karşıladığı cevabını verirken, yüzde 17.8’i kısmen yetiyor, yüzde 31.7’si yetmiyor, Yüzde 43.7’se ise kesinlikle yetmiyor cevabını verdi.

Temel ihtiyaçlara erişimde aile/akraba desteğine ihtiyaç duyuyor musunuz?

Yüzde 34’ü ihtiyaç duymadığını ifade ederken, yüzde 23. Kısmen, yüzde 42.8’i ise Aile/Akraba desteğine ihtiyaç duyduklarını belirttiler.

Hayat pahalılığı ile nasıl baş ediyorsunuz?

Katılımcıların yüzde 40.9’u ‘daha az harcama yaparak’, yüzde 25.7’si Kredi ve borçla, yüzde 14’ü daha az ürün alarak, yüzde 11.2’si indirimli ürünleri tercih ederek, yüzde 8.2’si tasarruf yaparak hayat pahalılığı ile baş etmeye çalıştıklarını açıkladı.

Son bir yıl içerisinde almaktan vazgeçtiğiniz ürünler nedir?

Katılımcıların verdiği yanıtların ilk üç sırasını yüzde 29.8’i Giyim-Kıyafet, yüzde 14.8’i Beyaz eşya, yüzde 14.1’i Temel gıda ürünleri sebze ve meyve. Yüzde 99.2’si ayrıca enflasyon veya fiyat artışlarıyla ilgili ‘Endişeliyim’ dediler.

Ekonomik kriz ve hayat pahalılığı nasıl aşılır?

Katılımcılaın yüzde 60.1’i iktidarı değiştirerek, yüzde 1’i sosyal yardımları güçlendirerek, Yüzde 1.2’si yatırımları artırmak, Yüzde  1.4 Demokrasiyle, yüzde 2’si Kürt sorunu çözerek, yüzde 13.2’ai enflasyonu düşürmek, yüzde 21’i üretimi teçvik etmek.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —