Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası’nın deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarına ilişkin raporunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 20 Şubat’ta hasarlı binalar için yaptığı, “Güçlendirme diye bir mantık yok, hepsini sıfırdan yapacağız” ifadelerinin çalışmaları olumsuz yönde etkilediği belirtildi. TMMOB Raporunda, bu açıklamanın, halkın, teknik personele karşı başlamış olan güven sorununu derinleştirdiği, yardımlardan yararlanmak isteyenlerle teknik personel arasında sıkıntılara yol açtığı ifade edildi.
TMMOB İnşaat mühendisleri Odası depremlerin ardından yürütülen hasar tespit çalışmalarına ilişkin hazırladıkları raporda şu ifadeler yer aldı:
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 13 Şubat’ta hasar tespit çalışmalarının bir hafta içinde bitirileceğini açıklamasının ardından sahadaki gönüllüler üzerinde baskı oluştuğu, açıklamaları “talimat” olarak nitelendiren kamu görevlilerinin gönüllü mühendislerle “amir-memur” ilişkisi kurmaya çalışıldı. Teknik olarak yeterli olmadığı düşünülen meslek gruplarından, hasar tespit eğitimi almamış veya bireysel olarak koordinasyona başvuran birçok kişinin meslek grupları dahi sorgulanmadan ekipler oluşturulduğu gözlenmiştir. Az hasarlı-hasarsız” bulunan yerlerin, sistemde “ağır hasarlı-acil yıkılacak” görülmesine yol açtı Titizlikle yürütülmesi gereken hasar tespit çalışmalarında gerçeklikle ilgili olmayan bu tür süre baskıları yapılan çalışmaların güvenilirliğini de zedeler niteliktedir.
Hasar tespiti yönetmeliğe bağlansın
Yaşanan bu belirsizlikler ve sorunların giderilebilmesi için hasar tespit çalışmalarının bir yönetmeliğe bağlı olarak yapılması da hem karar alanların, hem sahada çalışma yürütenlerin işlerini kolaylaştıracağı gibi yapılan tespitlerde ve teknik personelde bir standardın oluşturulmasına katkı sağlayacaktır. Bu konuda odamız akademisyenlere, kamu kurumlarına ve ilgili meslek odalarına yapacağı bir çağrı ile hasar tespit çalıştayı düzenlemeyi görev edinecek ve ilerleyen zamanda gerçekleştirecektir.
Harita kırmızıya boyandı
Çalışma yapılan bazı bölgelerde siyasetçilerin yaptıkları açıklamalara paralel olarak yapılan hasar tespitlerine dair müdahale ve yönlendirmeler yapılmaya çalışıldığı gözlenmiştir. (Orta hasarları, ağır hasara çevrilmesi gibi) Ayrıca bazı bölgelerde çalışmalar devam ederken yaşanan ve hasar durumlarını etkileyen kimi depremler yaşanmış olup bu depremler sonucu anlık kararlarla süreç içerisinde faaliyet gösteren bizlerin çalışmaları da baltalanmıştır. Konu hakkında görüşümüze başvurulması bir yana herhangi bir bilgilendirme dahi yapılmamıştır.