Tarih: 24.06.2023 11:47

Tatvan’da yasaklanan Kürtçe oyuna soru önergesi

Facebook Twitter Linked-in

Tatvan Belediyesi Kültür merkezinde bugün oynanması planlanan ŞanoWan’ın ‘Haylo Disa tevlihev bu’ oyununun kaymakamlık tarafından gerekçe gösterilmeden yasaklanması nedeniyle İçişleri Bakanlığına soru önergesi verildi.

YSP Mardin milletvekili Beritan Güneş Altın,Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan beri devam eden Türkçe dışındaki dillere karşı uygulanan ayrımcı politikaların Kürtçe üzerinde etkisini yoğun bir şekilde hissettirildiğini ifade ederek, ‘’Son olarak da Serhed Kültür ve Sanat Derneği’nin organizasyonunu yaptığı, Tatvan Belediyesi Kültür Merkezi’nde bugün oynanması planlanan ŞanoWan’ın “Haylo Dîsa Tevlihev bû” oyunu Tatvan Kaymakamlığı tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden iptal edildi’’ dedi. 

Altın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması amacıyla verdiği soru önergesinde şunları sordu:

-“Haylo Dîsa Tevlihev bû” etkinliğinin yasaklanmasının gerekçesi nedir? Etkinlik farklı bir dilde misal Avrupa dillerinden herhangi birisinde yapılacak olsaydı da yasaklanacak mıydı?

-Hazırlıkları aylar öncesinden yapılan etkinliğin sahnelenmesine 1 gün kala iptal edilmesinin hukuki gerekçesi nedir?

-“Haylo Dîsa Tevlihev bû” etkinliğinin yasaklanması üzerine sanatçıların ve sanatseverlerin uğradıkları mağduriyetler nasıl giderilecektir?

-Konser ve etkinlik iptallerinin toplumdaki kutuplaşmayı da arttırdığı genel kabul iken bu yasaklamaların son bulmasına dönük bir çalışmanız olacak mıdır?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —