Oy verme işlemleri başladı

Oy verme işlemleri başladı

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 08.00 itibarıyla başladı. 60 milyon 697 bin 843 seçmen; 191 binden fazla sandıkta saat 17.00’ye kadar oy kullanabilecek.

Seçmenler, iki oy pusulasını tek zarfa koyacak. Oy pusulalarında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. ‘Tercih’ veya ‘Evet’ mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. ‘Evet’ ya da ‘Tercih’ mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde de oylar geçersiz sayılacak.

Anka'da yer alan habere göre, İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı 61 maddeli genelgeye göre; yarın saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak. Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda da yalnızca yemek verilebilecek.

Radyolar ve her türlü yayın organlarınca seçim günü saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

Seçim günü bütün yayınlar, saat 21.00'den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Yine, Bakanlık genelgesine göre; sosyal medya platformları üzerinden “seçim suçları” ile “provokatif paylaşımları” takip etmek amacıyla kolluk birimlerince “bilişim suçları ile mücadele ekipleri”nin görevlendirildi. Ekipler suç unsuru tespiti halinde gerekli adli/idari işlemleri yapacak.

Elektrik kesintisine karşı önlem

Genelgede, elektrik kesintilerinin önüne geçebilmek amacıyla ilgili kurumlarla koordine kurularak gerektiğinde kullanılmak üzere jeneratör ve benzeri güç kaynaklarının, aydınlatma sistemlerinin çalışır halde bulundurulacağı belirtildi. Genelgede, bugün için elektrik kesintilerinin önüne geçebilmek amacıyla ilgili kurumlarla koordine kurularak trafoların korunması, gerektiğinde kullanılmak üzere jeneratör ve benzeri güç kaynaklarının temin edilmesine yönelik tedbirler alınacağı kaydedildi.

Silah taşımak yasak

Genelgeye göre emniyeti ve asayişi sağlamakla görevli olanlar dışında hiçbir kimsenin silahını taşımasına izin verilmeyecek. Oy kullanılacak alanlara seyyar satıcı ve araç girişine müsaade edilmeyecek. Vatandaşların sandık çevresine ulaşımlarını sağlayacak önlemler alınacak, vatandaş iradesini baskıyla etkilemeye yönelik girişimlere asla müsaade edilmeyecek. Oy verme günü vatandaşların sandık çevresine gidiş ve geliş yolları ile sandık başlarında çıkabilecek olayların engellenmesi için tüm sandık bölgelerinde gerekli güvenlik tedbirleri alınacak.

Oy sayımı ve dökümü gecenin geç saatlerine kadar sürebileceğinden sandık konulan yerler ile çevrelerinin aydınlatılması konusunda seçim kurulları ve ilgili birimlerle koordinasyon ve iş birliği yapılacak.

Genelgeye göre oyların sayımı ve dökümü tamamlandıktan sonra düzenlenen tutanaklar ile sandık ve torbalarının ilgililer tarafından il ve ilçe seçim kurullarına nakli sırasında güzergâhlarda ve muhafaza edileceği binalarda güvenlik tedbirlerinin alınması planlanacak.

Seçim sonuçlarının kısmen veya tamamen belli olmasından sonra beklediği sonuçları alamayan kişi veya gruplarca istenmeyen olayların meydana gelebileceği ya da istediği sonuçları alan kesimlerin geniş katılımlar ile kutlama etkinlikleri düzenleyebileceği göz önünde bulundurularak gerekli tedbirler alınacak.

Ayrıca valiliklerce, mahallin özelliklerine göre ve seçim sürecinde meydana gelebilecek hassasiyetler çerçevesinde ek tedbirler geliştirilerek uygulamaya konulacak.

Seçim koordinasyon kurulu oluşturuldu

Görevli kurumlar arasında koordinasyon ve iş birliğinin sağlanması, ülke çapında seçimle ilgili her türlü tedbirin gözden geçirilmesi ve takibi, seçim ile ilgili olayların anlık paylaşımı, seçim takvimi süresince istihbar edilen olaylara ilişkin proaktif bir şekilde tedbirler geliştirilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde Seçim Koordinasyon Komisyonu oluşturuldu.



DEDAŞ’ın köye girişine izin vermediler

DTSO'dan Vali'ye: 'Hakkımızı helal etmiyoruz'

DİSKİ suyun boşa akmasını önlüyor

Kayyumun borçları tahsil edilmeli

Bakan Şimşek tasarruf tedbirlerini açıkladı

DBB 25 aracı iade ederek 1 milyon 220 bin TL tasarruf sağladı

'Vakıfbank Sanayiciler Yerine Kayyuma Kredi Vermiş'

500 makam aracı satışa çıkarıldı

Almanya: Konut krizi alarm veriyor

Şimşek: Harcamaları kontrol edeceğiz

Bahçeli’nin açıklamasına Basın örgütlerinden tepki

Bakan Yılmaz’a ‘işkence’ önergesi

Kayyuma karşı oturma eylemi

Bakırhan: Kızılcahamam’da, çıka çıka kayyım darbesi çıktı

Hakkari Belediye Eş Başkanı gözaltına alındı

Ayşe Ateş: Beni de öldürecekler

Kobanî Davası karar duruşması başladı

DEM’in Üç önergesi reddedildi

Fransa Büyükelçisine 'Şahmeran' hediyesi

Diyarbakır’da 2 gazeteci gözaltına alındı

YKS’ye girecek öğrenciler için ulaşım ücretsiz

Ferit Köşk Mahallesi ile Dağkapı arasında ücretsiz ring aracı hizmeti başladı

Diyarbakır İtfaiyesinden hastanede yangın tatbikatı

Bağlar Belediyesi şiddete karşı eğitim verdi

102. KÜTÜPHANEYE GAZETECİ CEM EMİR ADI VERİLDİ

DBB Engelliler daire başkanlığı kuracak

Eğitimciler şiddete dikkat çekti

Anadilinde, parasız, bilimsel ve laik eğitim bir zorunluluktur

7.500’e çıkarılmasını içeren kanun teklifi TBMM’ye sunuldu

50 Kürtçe öğretmeni atanacak

Kadın hastalıkları alanında yeni cerrahi yöntem geliştirildi

Göğüs kafesi açılmadan akciğer ameliyatı yapıldı

Diyarbakır'da 8 yataklı acil yoğun bakım ünitesi açıldı

Cildiye uzmanı uyardı: Güneşten sakının

Kırsal mahallelerde yol çalışmaları sürüyor

DİSKİ’den Kurban Bayramı tedbirleri

Böcek ısırmalarına dikkat

DİSKİ projelerine 72 milyon avro hibe desteği

Diyarbakır’da NRP Eğitimi

Hasta ve Hasta Yakınları Misafirhanesi 9 bin 250 kişiyi ağırladı

Kadın hastalıkları alanında yeni cerrahi yöntem geliştirildi

Göğüs kafesi açılmadan akciğer ameliyatı yapıldı

Diyarbakır'da 8 yataklı acil yoğun bakım ünitesi açıldı

Bahçeli’nin açıklamasına Basın örgütlerinden tepki

647 BİN NÜFUSA, 75 ÇALIŞAN KARGO DAĞITIYOR

Cildiye uzmanı uyardı: Güneşten sakının

Yaz spor okuluna 2 Bin 750 çocuk katıldı

DEDAŞ’ın köye girişine izin vermediler

550 öğrenciye ücretsiz sanat kursu

Kırsal mahallelerde yol çalışmaları sürüyor

Zabıtadan otogarda kapsamlı denetim

Kürtçe trafik yazı uyarısını Valilik sildirmiş

DTSO'dan Vali'ye: 'Hakkımızı helal etmiyoruz'

CHP heyetinden DBB’ye ziyaret

Bakan Yılmaz’a ‘işkence’ önergesi

Ersun Yanal Amedspor'da

Kayyuma karşı oturma eylemi

DİSKİ’den Kurban Bayramı tedbirleri

YKS’ye girecek öğrenciler için ulaşım ücretsiz

Böcek ısırmalarına dikkat

Ferit Köşk Mahallesi ile Dağkapı arasında ücretsiz ring aracı hizmeti başladı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sözleşme imzaladı

Bakırhan: Kızılcahamam’da, çıka çıka kayyım darbesi çıktı

DİSKİ projelerine 72 milyon avro hibe desteği

Turistlere 6 dilde hizmet

Kırklar Dağı’nda uçurtma şenliği

Hakkari Belediye Eş Başkanı gözaltına alındı

Diyarbakır İtfaiyesinden hastanede yangın tatbikatı

Diyarbakır’da NRP Eğitimi

Müzeler günü etkinliğine 6 bin 300 kişi katıldı

Yükleniyor