Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Ezidi Aday Azad Barış: ‘’Ötekilerin sesi olmak isterim’’

Tüm ötekilerin, dezavantajlı grupların sesi ve sözcüsü olmak isterim

Politika 5.05.2023 12:43:00 0
Ezidi Aday Azad Barış: ‘’Ötekilerin sesi olmak isterim’’

Faruk Balıkçı/Diyarbakır 

Yeşil Sol Parti'nin Diyarbakır'daki 10. Sıra Milletvekili Adayı Azad Barış, ‘’Tüm ötekilerin, dezavantajlı grupların sesi ve sözcüsü olmak isterim” dedi.

Urfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Karacadağ’ın Zewra köyünde dünyaya gelen ama kendisini Diyarbakır kültürünün hafızası içerisinde gören Azad Barış, Akademisyen ve siyaset içinde olmasının yanı sıra hepsinden en baskını ‘Kürt kimliğimdir’ diyerek, ‘’Sosyologum, felsefe doktorası da yaptım. Almanya, Avusturalya, İngiltere ve Amerika’da yaşadım. Son on yıldır da Türkiye’deyim. Bir araştırma ve düşünce kuruluşunun başındaydım. Aday olunca arkadaşlara devrettim. İsmi unutulan küçük köyden çıkıp, Avrupa’da büyüdüm ve tekrar buraya geldim. Bugün Diyarbakır’dayım ve Diyarbakır aslında annemin evi, kucağı olduğunu düşünüyorum. Esas beni kucaklayan ve kalmam gereken bir yer. Ben Diyarbakır’da iken aynı geçmişte boşaltılan, ezilen Afrin’i, Şengal’i düşünerek buradayım. İmkân ve olanaklar burada bir ev kurmaya çalışıyorum. Yersiz, yurtsuz olmak istemiyorum. Hep öyleydi. Çünkü Almanya’da mülteciydim. Kürtler içinde bir Êzidiydim. Êzildîler için de Êzidîlerin geleneklerini yerine getirmeyen modern biriydim. Dolayısıyla gelenekçi dünyadan kopmamış, modern dünyayla ilişki kurmuş, sürekli dövülen bilinmeyen küçücük bir kimliğim. Bir insanım’’ dedi.

“Êzidîlerin sesi bin yıllardır susmuş”

*Neden Yeşil Sol Parti’de siyaset yapmak istediniz?

Ben üniversite dönemlerinde anarşist gruplarla arkadaşlık kurdum. Sol radikal gruplarla ilişkim vardı Almanya’da büyüdüğüm için siyasete hep ilgi duydum. Aileden siyaset var. Babam siyasette Kürt hareketinin içindeydi. DDKD kökenliydi. Annem yine Kürt modern hareketin içindeydi. Dolayısıyla aile  tamamıyla siyasetin konuşulduğu bir yerdi. Benim bağımsız kalmam mümkün değildi. Almanya’da Demokratik Sol Parti’nin içinde yer aldım. Siyasetin merkezinde hiç oturmak istemedim. HDP’ye dahil olmam Şengal katliamı ile başlayan bir süreç oldu. Yeşil Sol Parti içinde siyaset yapmam gerektiğine inandım. Çünkü Êzidîlerin sesi bin yıllardır susmuş. Konuşmak gerekiyordu ve siyaset buna olanak sağladı. Onun için siyasete girdim. Onun için Yeşil Sol Parti’deyim.

Halkın ilgisini nasıl buluyorsunuz?

Aslında bir dinsel ve etnik kimliğe sıkıştırılacak biri değilim. Sıkıştırılmakta istemem. Êzidî olmamdan dolayı Kürt kimliğim çok baskındı. Êzidî olmamdan dolayı ilk öğrendiğim dil Kürtçedir. Êzidî olmam bana, 72 millete ayni nazarla bakmayı gerektiriyor. Kürt kimliğim ve Êzidîlik baskın ama ben burada Ezidîliği aramadım. Ben aslında Kürt kimliğinden dolayı buraya geldim. Çünkü mücadelenin en büyük cephesinden mücadele etmeye çalıştım. Küçük cephede mücadele etmek yorgun düşürürdü. Gücü önce birleştirip mücadele etme kararını aldım. Ben kendim başvurmadım arkadaşlar davet etti. Basından öğrendim Êzidî kontenjanı olduğunu. Ama burada Êzidîliğe özellikle büyük bir saygı, büyük bir sahiplenme, büyük bir kucaklama var. Halk inanılmaz bir şekilde ilgi duyuyor. Bu beni çok sevindiriyor. Umarım şımarmam. Öyle bir tehlike var. Olgun bir yaşta olduğum için herhalde baş ederim diye düşünüyorum. Gittiğimiz yerde bana Zerdüşt peygamberin torunu gelmiş diyorlar. İlgi ve saygı duyuyorlar.

“Dezavantajlı bütün grupların sözcüsü olmak isterim”

*Milletvekili seçilirseniz önceliğiniz neler olur?

Önceliğimiz Kürt sorununun çözümü olacak. Ancak, Êzidîlerle ilgili yapacağım işler var. Bunu sadece Êzidî kimliğime sahip olduğum için değil, büyük felaket bağlamında yapacağım. Garo Paylan’ın bıraktığı yerden devam ederim. Êzidîler tarihten hep sahipsizdiler. İçlerine kapalı bir topluluktu. Ama bu değişti artık. Marks’ın da dediği gibi ‘Trajediler üretici oluyor’ bazen. Bu son trajedi bize kendi üzerimizden düşünmeyi öğretti. Kendimizle ilgili bir tasarım yapmayı, bir konsept çerçevesinde Dünya ile bir bağlantı kurmayı öğretti bize. Vekil seçilmem durumunda hiç şüphesiz Êzidîlerin meselelerini önceleyeceğim. Her şeyden önce bu toprakların Êzidîsizleştirilmesine izin vermeyeceğim. Geri dönüşleri için inanılmaz mücadele edeceğim. Zaten şu anda da ediyorum. Bunu devam ettireceğim. Daha sağlam bir şekilde bunu yapacağım. Diğer taraftan yine 73. ferman olarak tarihe geçen bu yeni katliamı, Jenosidi Türkiye parlamentosunda kabul ettirmek için mücadele edeceğim. Ve dünyaya yayılması için elimden geleni yapacağım. Diğer taraftan azınlık haklarının anayasal güvence altına alması için elimden gelen her şeyi yapacağım. Ben dezavantajlı bütün grupların sözcüsü olmak isterim. İnançlar, etnisite diğer cinsel yönelimler de olabilir, hiç fark etmez. Hepsinin başımızın üzerinde yeri var. Bunu söylerken de iş olsun diye değil, hakiki bir hakikat üzerinden bütün dezavantajlılar ve az bırakılmış halkları savunacağım.

“Elimize tarihi bir fırsat geçti”

*Seçmenlere bir çağrınız var mı?

Seçmenler için iki cümlelik bir şey söyleyeyim; tarihi yazmak için tam da elimize bir fırsat geçmiş. Bu fırsatlar her zaman gelmez. Ali Şeriati’nin önemli bir sözü var; ‘Fırsatlar tek kereliktir’, onu nasıl kullandığınıza bağlıdır. Elinizden gittikten sonra bir daha onu geri alamazsınız. Ne tanrılar, ne melekler ne krallar size o fırsatı vermez. Bu bir fırsattır, bu fırsatı iyi değerlendirmek lazım. Herkes oyunu kendisine versin. Ona yakın kimse ona versin. Müthiş bir mücadele veriyoruz. Onun için de ben Azad Barış olarak, bir Êzidî ve Yeşil Sol Partili olarak herkesin oyunu istiyorum.

 

“Babamın hayali yerine geldi”

*Diyarbakır’da aday olmaktan mutlu musunuz?

Beni en çok mutlu eden ve duygulandıran buradan aday olmaktır. Diyarbakır’ı hak ediyor muyum diye kendime soruyorum. Duygulanıyorum açıkçası. Bunu birinci sıra ya da onuncu sıra adaylıktan bağımsız olarak söylüyorum. Benim babamın hayaliydi çünkü ve onun hayali yerine geliyor. Babam her zaman Diyarbakır’da bana yatırım yapıyordu. Benim Kürt siyasal hareketinin içinde yer almamı istiyordu. Ama ben akademiyi tercih ettiğim için biraz buruktu. Şair bir babam vardı geçen yıl kaybettik. Babam eğer bugün hayatta olsaydı herhalde Dünyanın en mutlu babası olurdu. Teşekkür ediyorum Diyarbakır halkına. Çok çok duyguluyum.

“11 vekil çıkarıp Amedspor ile maç yapmak istiyoruz”

*Seçim çalışmalarında sahadasınız, ilgi nasıl?

İlgi çok büyük ama kırgınlıklar var. İnsanlar ziyaret edilmemiş, ciddiye alınmamış. Yalnız bırakılmışlar. Şimdi onların o gönüllerine dokunmamız lazım. Gönül köprülerini kurmamız lazım. Özellikle Kürtçe konuştuğumuzda dünyaları değişiyor. Çünkü Kürt Müslümanlığı, Kürt dindarlığı hiç bir zaman yobaz olmadı. Bütün kültürleri içine aldı. Ne zaman ki devlet müdahale etti. Ne zaman ki devlet Türk-İslam sentezi üzerine yeni biçim vermeye başladı o zaman kötülükler vuku buldu. Yoksa herkesi kabul edecek kadar büyük bir kalbi var, sofrası büyük, herkese yer veriyor. Bu beni çok duygulandırıyor. Ben kazandım zaten Diyarbakır’ı. 11 vekil çıkarmayı zorluyoruz. 11 çıkarıp Amedspor ile biz bir maç yapmak istiyoruz

Benim golfa ilgim var. Belki ilk golf oynayan Kürt olabilirim. Ya da çok az Kürt’lerden biri olabilirim. Futbolda bir ara oynadım. Savunma amaçlı boks yapmışlığım vardır. Aynı zamanda yüzüyor, koşuyorum. Genç arkadaşlar beni seviyor. Benim akademik çalışmalarım içinde zaten gençler var. Onların zihinsel gramerlerini çok iyi anlıyorum. Onlarla aynı dilsel ve ruhsal grameri kurduğum için çok iyi bir etkileşim alıyorum. Dolayısıyla yaşlı bir dil, yaşlı bir ruhla dolaşmıyorum. Biz daha iyisini hak ediyoruz. Bunu sahiplenelim. Yeni bir yüzyılı heba etmeyelim. Herkes sandıklara gitsin. Bizim oylarımız altın değerinde, onu iyi kullanalım, değerlendirelim.

 


500 makam aracı satışa çıkarıldı

DBB’nin borcu: 3 milyar 345 milyon

DBB Eş Başkanları ellerinde süpürge temizlik kampanyasının startını verdi

Bebeklerin kimlik numaraları hastanede veriliyor

O montaj fotoğraf gazetecilik problemi

Başkanlar, Hollanda konsolosunu ağırladı

36 Ana arterde temizlik kampanyası

O müdür kalp krizinden öldü

Dicle Elektrik borcunu ödemeyenleri uyardı

Bakırhan: Kürt basını bedellerle bugünlere geldi

'Çözüm için samimi olan her partiye açığız'

Monitörlü yeni gözlem odası hizmete girdi

Almanya: Konut krizi alarm veriyor

DEM Parti, çifte müfettiş talebinde bulundu

Cemevleri aydınlatma giderlerini bakanlık karşılayacak

Belediyeden 'bayrak kaldırıldı' iddiasına yanıt

Taşımalı seçmene tepkiye soruşturma

Belediye araçlarının motorları sökülmüş!

Şimşek: Harcamaları kontrol edeceğiz

DBB Eş Başkanları halkın ve STÖ temsilcilerinin tebriklerini kabul etti

Rönesans davası başladı

Uğur Dündar 'Babalık' davası hakkında konuştu

DEM Parti Şırnak'ta seçimlerin yenilenmesini istedi

Büyükşehirden çevre temizliği

Van’da 15 gün giriş-çıkışlara da izin verilmeyecek

Başak Demirtaş Van'a desteğe gidiyor

'Abdullah Zeydan'ın durumundan YSK haberdardı'

Mahkeme, Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı geri aldı

Seçimde kavga; 1 ölü, 11 yaralı

Elazığ'da 4.7 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor

500 makam aracı satışa çıkarıldı

Almanya: Konut krizi alarm veriyor

Şimşek: Harcamaları kontrol edeceğiz

9 işçi toprak altında!

Tütün üreticilerinin sorunu meclise taşındı

'KHK’ler gidecek, biz kalacağız'

'Kayyum 165 işçiyi işten çıkarmak istiyor'

Sur esnafından kiraların fahiş oranda artışına tepki

Kadın ve genç girişimlere oryantasyon eğitimi

“Seçim Öncesi OSB’de Hisse Devrini Kabul Etmiyoruz”

DBB’nin borcu: 3 milyar 345 milyon

O montaj fotoğraf gazetecilik problemi

Başkanlar, Hollanda konsolosunu ağırladı

'Çözüm için samimi olan her partiye açığız'

DEM Parti, çifte müfettiş talebinde bulundu

Belediyeden 'bayrak kaldırıldı' iddiasına yanıt

Taşımalı seçmene tepkiye soruşturma

DBB Eş Başkanları halkın ve STÖ temsilcilerinin tebriklerini kabul etti

DEM Parti Şırnak'ta seçimlerin yenilenmesini istedi

Van’da 15 gün giriş-çıkışlara da izin verilmeyecek

Anadilinde, parasız, bilimsel ve laik eğitim bir zorunluluktur

7.500’e çıkarılmasını içeren kanun teklifi TBMM’ye sunuldu

50 Kürtçe öğretmeni atanacak

Bilgievi öğrencilerine “Ramazan Hediyesi”

12 Üniversiteye yeni rektör ataması yapıldı

Deprem bölgelerindeki öğrenciler diğer illerde LGS'ye girebilecek

Çadır kent çocuk şenliği

Özel gereksinimli bireyler depremin etkisinden uzaklaştırılıyor

71 ilde eğitime 20 Şubat'ta başlanacak

Batman ve Diyarbakır’da Kürtçe seçmeli ders için broşür dağıtıldı

DBB Eş Başkanları ellerinde süpürge temizlik kampanyasının startını verdi

Bebeklerin kimlik numaraları hastanede veriliyor

36 Ana arterde temizlik kampanyası

Monitörlü yeni gözlem odası hizmete girdi

Gergerlioğlu, Kanser vakalarının araştırılmasını istedi

Sağlık yatırımları törenle hizmete açıldı

Diyarbakır'da 4. KETEM açıldı

Bismil'de arazi anlaşmazlığı: 7 Ölü

Diyarbakır UMKE Ailesi 2023 yılında da büyümeye devam ediyor

Türeci ve Şahin yarın hakim karşısına çıkıyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16