Tarih: 27.07.2023 14:59

Diyarbakır'da 4. KETEM açıldı

Facebook Twitter Linked-in

 

MEHMET AYAZ

 

 Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Bağlar,  Yenişehir ve Bismil ilçelerinden sonra, Kayapınar'da da kalıcı ve mobil olarak KETEM merkezleri açıldı. 
Açılışta konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, son zamanlarda sağlık alanındaki gelişmeler ile gerek ülkemizde, gerek ise Diyarbakır'da sunulan yeni sağlık imkânları sayesinde kanserin erken teşhis ve tedavisinin mümkün olduğunu söyledi. Dr. Pamukçu, özellikle sık görülen meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolon kanserinin Dünya Sağlık Örgütü'nün çalışmlarıyla erken tarama programına dahil edildiğini söyledi.

Dr. Pamukçu, KETEM'in, toplumun kanser ve kanserde erken teşhis ile taramanın önemi hakkındaki farkındalığını eğitim yoluyla artırmak, erken yakalanabilir kanserlerde erken teşhis ve toplum tabanlı tarama faaliyetlerini yürütmek, bulunduğu ilde kanser kontrolünde etkin rol almak gibi faaliyetler sonucunda önlenebilir ve erken teşhis edilebilir kanser hastalıklarını azaltmak amacıyla kurulduğunu sözlerine ekledi.  

KETEM'lerde, meme kanseri taraması, rahim ağzı kanseri taraması, bağırsak kanseri taraması yapıldığını ve tüm bu  
işlemlerin ücretsiz olduğunu belirten Dr. Mehmet Hakan Pamukçu şunları söyledi: "KETEM'lerin en önemli amaçları toplumda kanser konusunda farkındalık oluşturmak, yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri, tarama programları hakkında bilgilendirerek kanserden korunmayı ve taramaları gerçekleştirmektir. Meme kanseri taramaları için kadınlarımızın bağlı bulundukları Aile Hekimleri tarafından KETEM’lerde randevu oluşturulmakta, randevu tarihinde de Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kadınlarımızın KETEM’lere ulaşımları sağlanarak mamografi çekimleri yapılmaktadır."

Kırsal alanda da hizmet sunuluyor

Dr. Pamukçu, Diyarbakır'da hizmet veren 4 KETEM bulunmasına rağmen merkeze uzak köy ve ilçelerdeki vatandaşların da programa erişimlerini sağlayarak erken teşhis konulmak amacıyla, içerisinde rahim ağzı kanseri tarama odası ve mamografi cihazı bulunan ve tamamen Büyükşehir Belediyesi kaynaklarıyla hazırlanan araçların kendilerine sunulduğunu belirterek, "Yine daha önce farklı hizmet için kullanılan ve tüm tefrişatı Kayapınar Belediyesi tarafından yapılan Kayapınar KETEM hizmet binası müdürlüğümüze tahsis edilmiştir" şeklinde konuştu. 

Açılışa Vali Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi ve kurum temsilcileri de katıldı. 

"Erken teşhis hayat kurtarır' prensibiyle yola çıkan KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri), meme,  
rahim ağzı ve kolorektal kanserler ile ilgili tarama programları yürütmekte.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —