Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

Avrupa solu: HDP’nin kapatılması geri dönüşü olmayan bir darbe olur

Kapatma davasına karşı HDP’ye yönelik uluslararası destek ve dayanışma artıyor

Dünya 14.03.2023 13:31:00 0
Avrupa solu: HDP’nin kapatılması geri dönüşü olmayan bir darbe olur

Halkların Demokratik Partisi basın bürosundan yapılan açıklamada, Kapatma davasına karşı uluslararası destek ve dayanışmanın büyüdüğü ifade edilerek, ‘HDP’nin kapatılması demokrasi için geri dönüşü olmayan bir darbe olur’ açıklamasının yapıldığı ifade edildi.

HDP AYM’nin açtığı kapatma davasına karşı basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında şöyle denildi:

‘’Kapatma davasına karşı HDP’ye yönelik uluslararası destek ve dayanışma artıyor. Kapatma davasına ilişkin HDP Avrupa Temsilciliği, uluslararası topluma dayanışma çağrısında bulunmuştu. Birçok parti, örgüt, siyasetçi ve milletvekilli dün HDP’yle dayanışma açıklamasında bulundu. Bu kapsamda 20 ülkeden çeşitli siyasi partiler, 6 uluslararası çatı partisi, Avrupa Parlamentosu'ndan yeşiller, sosyal demokrat ve sol gruplar ve parlamenterler, Avrupa Konseyi Sol Grubu ve çeşitli ülkelerden siyasi partiler ile yüzlerce parlamenter açıklama yaptı. Açıklamalarda HDP’nin 11 Nisan’da esasa ilişkin sözlü savunma yapacağına dikkat çekilirken, mahkemenin seçim öncesi karar verebileceği belirtildi ve bu durumun seçimlere müdahale anlamına geleceği değerlendirmesi yapıldı.

Avrupa Konseyi bünyesindeki Birleşik Avrupa Solu (UEL): HDP için adalet olmadan Türkiye'de demokrasi olamaz

Avrupa Konseyi'nin Birleşik Avrupa Solu (UEL) yaptığı açıklamada, HDP'nin demokratik bir şekilde seçilmiş bir parti olduğunu vurgularken, AKP-MHP hükümetinin HDP’ye yönelik siyasi amaçlı hamlelerinin derhal durdurulması gerektiğini belirtti. HDP'nin fikirlerini ve adaylarını özgürce sunması, seçilmiş üyelerinin siyasetlerini ve görevlerini özgürce yapması gerektiğini söyleyen UEL, hükümeti uluslararası hukuka saygı göstermeye çağırdı.

S&D, EFA ve GUE/NGL: HDP’nin kapatılması Türkiye demokrasi için geri dönüşü olmayan bir darbe olur

Avrupa Parlamentosu'ndaki Sosyalistler ve Demokratlar Grubu (S&D), Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı Grubu (EFA) ve Sol Grup (GUE/NGL) da HDP ile dayanışma içinde olduklarını yaptıkları ortak açıklama ile ifade ettiler. HDP'nin kapatılmasının Türkiye'nin demokratik sistemi ve AB ile ilişkileri için geri dönüşü olmayan bir darbe olacağına dikkat çekti.  Türkiye'nin demokrasi, hukukun üstünlüğü, siyasi çoğulculuk, örgütlenme özgürlüğü, toplanma özgürlüğü ve ifade özgürlüğü gibi haklara saygı göstermesi gerektiğini söyleyerek, Türkiye'deki tüm siyasi partilerin özgürce faaliyet gösterebildiği bir demokratik ülke hedefine bağlı olduklarını belirttiler.  

AP milletvekilleri Nacho Sánchez Amor, Nikolaj Villumsen, Malin Björk, Andreas Schieder, Fabio Massimo Castaldo, Jordi Solé, Thijs Reuten ve Leïla Chaibi de Twitter üzerinden yaptıkları paylaşımlarda HDP'ye yönelik baskıları kınadı. HDP savunması için yapılacak son duruşmanın Anayasa Mahkemesi tarafından 11 Nisan'a ertelendiği, ancak seçimlere kısa bir süre kala partinin kapatılma riskinin çok yüksek olduğu, dolayısyla bu durumun Türkiye'nin demokrasisi ve AB-TR ilişkileri için yıkıcı olacağına dikkat çekildi.  

Destek çağrıları artıyor

Avrupa Yeşiller Partisi yaptığı yazılı açıklamada hükümetin giderek artan otoriter eğilimlerinin kabul edilemez olduğunu vurgularken, Anayasa Mahkemesini, HDP aleyhindeki uydurma suçlamaları kesin olarak reddetmeye ve Türkiye'de demokratik bir aktör olarak tam rolünü oynamasına izin vermeye çağırdı.

Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES), HDP ile dayanışma içerisinde olduğunun altını çizerken, HDP’nin siyasi motivasyonlu bir dava ile karşı karşıya olduğunu belirtti ve bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu söyledi.

Avusturya’dan SPÖ milletvekili Katharina Kucharowits, Polonya’dan Razem milletvekili Maciej Konieczny, İtalya Demokratik Parti’den Laura Boldrini, Enzo Amendola, Lia Quartapelle, Fabio Porta ve Andrea Orlando yaptıkları açıklamada; HDP’nin demokratik ve çoğulcu bir Türkiye için mücadele ettiğine dikkat çekerek, partinin kapatılması için yapılan demokrasi dışı girişimleri kınadılar. HDP'yi desteklediklerini söyleyen vekiller, siyasi amaçlı devam eden davanın derhal sonlandırılmasını talep ettiler.

Danimarka’dan Enhedslisten; Fransa’dan La France Insoumise (LFI) ve NUPES, Fransa Komünist Partisi; Almanya’dan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Sol Parti (DIE LINKE), Güney Schleswig Seçmen Birliği; Yunanistan’dan SYRIZA; İsviçre’den BastA! (Basels starke Alternative), Feministischer Streik Basel, Sosyal Demokrat Parti; Kıbrıs’tan Yeni Kıbrıs Partisi; İrlanda’dan Sinn Fein; İsveç’ten Sol Parti; İtalya’dan Yeşil Sol İttifak; ABD’den Amerika Demokratik Sosyalistleri; Hollanda’dan Sosyalist Parti, İşçi Partisi; Norveç’ten Kürdistan Komitesi Dayanışması, Yeşiller Partisi, Kızıl Parti; Portekiz’den Sol Blok (Bloco de Esquerda); İspanya’dan PODEMOS, Andalucía Por Sí Mes Per Menorca, Eusko Alkartasuna, Cumhuriyetçi Sol Katalonya, Unitat Catalana ayrı ayrı yaptıkları açıklamada HDP ile dayanışmalarını ifade ederken, hükümetin özellikle seçimler öncesi muhaliflere karşı artan siyasi baskılarının ve kriminalize etme çabalarının muhalefetin sindirilmesi amacıyla yapıldığına dikkat çekti. Uluslararası toplum ve Avrupa hükümetlerinin, HDP'ye yönelik baskıların sona erdirilmesi için baskı yapmasının istendiği açıklamalarda, "Böylece Türkiye'de gerçekten özgür ve demokratik seçimlerin yapılmasına olanak sağlanabilir" denildi. Ayrıca Erdoğan yönetiminin kapatma davasındaki ısrarının HDP'nin AKP’nin olmayacağı bir hükümetin oluşumunu kolaylaştıran önemli bir aktör olması nedeniyle AKP'nin Mayıs seçimlerine dair korkusunu gösterdiğine dikkat çekildi.

İspanya Temsilciler Kongresinden farklı siyasi parti üyesi 55 milletvekili ise yaptıkları ortak açıklamada HDP'ye, muhalefete, aktivistlere ve insan hakları örgütlerine yönelik siyasi ve hukuki zulmün son bulmasını istedi ve gerçekten demokratik bir seçim sürecinin sağlanması için Avrupa düzeyinde mevcut siyasi, yasal ve diplomatik araçların kullanılması gerektiğini söyledi.

Birleşik Krallık (İngiltere) Parlamentosu'ndaki 14 milletvekili, HDP'nin kapatılmasına karşı önerge verdi. Önergede; davanın HDP'nin kapatılmasıyla sonuçlanabileceğine dikkat çekildi ve bunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olacağı ifade edildi. Birleşik Krallık hükümetini kapatma davasını kınamaya ve Türkiye'de insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü desteklemeye çağıran önergede, Türkiye'de demokrasi, insan hakları ve çoğulculuğu savunan HDP ve tüm destekçilerinin yanında oldukları vurgulandı.


Diyarbakır’da “II. Pediatrik Kardiyak Yoğun Bakım Çalıştayı” yapıldı

Diyarbakır’da 2 gazeteci gözaltına alındı

Cilt bakım ürünü reklamı yapan Bahar Feyzan’a eleştirim ve yanıtındaki üslup

Çekdar Orhan'ın babası konuştu

Gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti

TGC’den “Gazeteciyi ve haberi özgür bırakın” çağrısı!

Diyarbakır’da 5 bin yatağın yüzde 30’u yoğun bakım

Uzmanlardan polen uyarısı

Avukat kalp krizinden yaşamını yitirdi

Tarihi mekânlarda temizlik çalışması yapıldı

Gazetecilere yönelik “süpürün” sözüne kınama

2‘si avukat 20 gözaltı

Eş Başkanlardan 1 Mayıs mesajı

Toplu taşıma araçlarında klima denetimi yapıldı

Birecik Belediye Başkanı DEM Parti’den istifa etti

'Vakıfbank Sanayiciler Yerine Kayyuma Kredi Vermiş'

Diyabet Okulundan 609 mezun

Maçoğlu arı yetiştiriciliğine başladı

500 makam aracı satışa çıkarıldı

DBB’nin borcu: 3 milyar 345 milyon

DBB Eş Başkanları ellerinde süpürge temizlik kampanyasının startını verdi

Bebeklerin kimlik numaraları hastanede veriliyor

O montaj fotoğraf gazetecilik problemi

Başkanlar, Hollanda konsolosunu ağırladı

36 Ana arterde temizlik kampanyası

O müdür kalp krizinden öldü

Dicle Elektrik borcunu ödemeyenleri uyardı

Bakırhan: Kürt basını bedellerle bugünlere geldi

'Çözüm için samimi olan her partiye açığız'

Monitörlü yeni gözlem odası hizmete girdi

Yükleniyor

'Vakıfbank Sanayiciler Yerine Kayyuma Kredi Vermiş'

500 makam aracı satışa çıkarıldı

Almanya: Konut krizi alarm veriyor

Şimşek: Harcamaları kontrol edeceğiz

9 işçi toprak altında!

Tütün üreticilerinin sorunu meclise taşındı

'KHK’ler gidecek, biz kalacağız'

'Kayyum 165 işçiyi işten çıkarmak istiyor'

Sur esnafından kiraların fahiş oranda artışına tepki

Kadın ve genç girişimlere oryantasyon eğitimi

Diyarbakır’da 2 gazeteci gözaltına alındı

Eş Başkanlardan 1 Mayıs mesajı

Birecik Belediye Başkanı DEM Parti’den istifa etti

Maçoğlu arı yetiştiriciliğine başladı

DBB’nin borcu: 3 milyar 345 milyon

O montaj fotoğraf gazetecilik problemi

Başkanlar, Hollanda konsolosunu ağırladı

'Çözüm için samimi olan her partiye açığız'

DEM Parti, çifte müfettiş talebinde bulundu

Belediyeden 'bayrak kaldırıldı' iddiasına yanıt

Anadilinde, parasız, bilimsel ve laik eğitim bir zorunluluktur

7.500’e çıkarılmasını içeren kanun teklifi TBMM’ye sunuldu

50 Kürtçe öğretmeni atanacak

Bilgievi öğrencilerine “Ramazan Hediyesi”

12 Üniversiteye yeni rektör ataması yapıldı

Deprem bölgelerindeki öğrenciler diğer illerde LGS'ye girebilecek

Çadır kent çocuk şenliği

Özel gereksinimli bireyler depremin etkisinden uzaklaştırılıyor

71 ilde eğitime 20 Şubat'ta başlanacak

Batman ve Diyarbakır’da Kürtçe seçmeli ders için broşür dağıtıldı

Diyarbakır’da “II. Pediatrik Kardiyak Yoğun Bakım Çalıştayı” yapıldı

Diyarbakır’da 5 bin yatağın yüzde 30’u yoğun bakım

Uzmanlardan polen uyarısı

Avukat kalp krizinden yaşamını yitirdi

Tarihi mekânlarda temizlik çalışması yapıldı

Toplu taşıma araçlarında klima denetimi yapıldı

Diyabet Okulundan 609 mezun

DBB Eş Başkanları ellerinde süpürge temizlik kampanyasının startını verdi

Bebeklerin kimlik numaraları hastanede veriliyor

36 Ana arterde temizlik kampanyası

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16