Diyarbakır merkezli 21 ilde düzenlenen operasyonda 126 kişi gözaltına alındı. Aralarında gazeteci, hukukçu, siyasetçi, Kürtçe öğretmen ve sanatçılarında bulunduğu operasyona Kürt kurumları açıklama yaparak tepki gösterdi.
Gözaltılara tepki gösteren İstanbul Kürt Enstitüsü, Diyarbakır Kürt Enstitüsü, İzmir Avesta Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Botan Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Fırat Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Ari-Der Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Mezopotamya Dilleri ve Kültürleri Araştırmaları Derneği, Arsisa Dil, Kültür ve Sanat Merkezi Araştırmaları Derneği, Kürt Edebiyatçıları Derneği, Birca Belek Dil ve Kültür Derneği, Anka Dil Kültür ve Sanat Derneği, Destar Dergisi ortak açıklama yaptılar.
Kürtçe yapılan açıklamada açıklamada, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Kürtler hak ve özgürlükleri için mücadele ederek büyük bedeller ödediği ifade edilerek şöyle denildi:
‘’Büyük bedellerle alınan haklar, operasyonlarla, öldürmelerle, göz korkutmalarla elimizden alamazlar. Önceki yıllarda tüm bu saldırılar, öldürmeler nasıl Kürt kurumlarını bir adım bile geri attırmadıysa bugün de attırmayacak. Kürt halkı haklarına ve varlıklarına sahip çıkmaya devam edecek. Yüz yıldır süren bu zorbalıklar AKP-MHP faşist iktidarı döneminde daha da arttı. Bu tekçi anlayış bütün politikalarını Kürtleri yok etme üzerine kuruyor. Ancak tüm bu faşist saldırılarına ve çöktürme operasyonlarına rağmen başaramayacaklar. Bu operasyonların bir diğer amacı da Kürt dili ile ilgili çalışmaları engellemek ve asimilasyon politikalarını sürdürmektir” ifadelerine yer verilen açıklamada, “Bu nedenle sürekli Kürt kurumları ve Kürtçe öğretmenleri hedef gösteriliyor. Bugün yapılan operasyonda da gördük ki Kürtçe öğretmenleri Rıfat Roni, Nesib Gültekin ve Osman Çetinkaya da gözaltına alındı. Bugün gazeteciler, sanatçılar, hukukçular ve Kürtçe emekçileri düşmanca ve hukuksuz bir şekilde gözaltına alındı. Mücadelemiz operasyonlarınızı boşa çıkaracak. Gözaltına alınanların derhal serbest bırakın. Bedeli ne olursa olsun özgürlük ve eşitlik adına verdiğimiz mücadeleyi bırakmayacağız. Mücadelemiz her şartta ne olursa olsun devam edecek” denildi.