Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

İktidar medyasında ekonomik sorunları örtme yarışı

İktidar medyasında ekonomik sorunları örtme yarışı

Manşet 23.11.2021 18:52:43 0
İktidar medyasında ekonomik sorunları örtme yarışı

Faruk Bildirici yazdı

Gazeteistasyon-İktidar medyasının, ekonomik gelişmelere ilişkin yaklaşımını yansıtan en kritik gelişme, Merkez Bankası’nın faizleri 100 baz puan düşürmesinin ardından aniden döviz kurlarının yükselişi ve Türk lirasının değer kaybetmesiydi.

    Sabah gazetesi bu gelişmeyi birinci sayfasında hiç görmezken sadece Türkiye ve Yeni Şafak gazeteleri Merkez Bankası’nın bu kararıyla birlikte döviz kurlarının yükseldiğini vurguladı. İktidar yanlısı diğer gazeteler, 19 Kasım’da sadece faiz indirimini başlıklara taşımak ve haber yapmakla yetindiler:

   Akşam: MB faizi yüzde 15’e çekti, Hürriyet: Faizde indirime devam, Milliyet: Faiz 100 puan indi, Posta: Merkez açıkladı: Faiz yüzde 15, Yeni Akit: MB faiz lobisine boyun eğmedi”, Türkiye: Merkez Bankası faizi indirdi, altın ve dolar fırladı, Yeni Şafak: Üretim için bir puan daha indirimin ardından dolar/TL seviyesi 11’i gördü.”

    İktidar medyası, daha sonraki günlerde de Merkez Bankası’nın faiz kararının olumsuz sonuçlarını, Türk Lirasının hızlı değer kaybetmesini ve buna bağlı olarak ortaya çıkan fiyat artışlarını da görmezden gelmeyi yeğledi.

    Zaten ekonomik sorunların son aylarda artmasıyla birlikte iktidar medyası iktidarın ekonomi politikalarını savunma ve sorunların üzerini örtme çabasını yoğunlaştırmıştı. Döviz kurları, çarşı pazarda fiyatların yükselmesi, işsizliğin artması gibi sorunlar genellikle yok sayılıyordu.

    Ekonomi haberlerini büyütmüyorlar

   İktidar medyasının ekonomik krizi ve döviz kurlarındaki ani yükselişi yok sayma ve gerekçeler üretme yarışını somutlayabilmek için bu gazetelerin son bir aylık ilk sayfalarını taradım. Gördüğüm kadarıyla Sabah, Hürriyet, Milliyet, Akşam, Yeni Akit gibi gazeteler bu yarışta hayli geriden geliyor; Yeni Şafak ve Türkiye gazeteleri bu yarışta hayli önde.

     Sabah gazetesi “Düşük faizli ev alma fırsatı” (20 Kasım), “Elektrikte az tüketene ucuz tarife geliyor (18 Kasım), “Çalışanı enflasyona ezdirmeyeceğiz” (15 Kasım) gibi haberleri küçük başlıklarla birinci sayfaya taşırken sadece “Finans devinden Türkiye’ye güven” (15 Kasım) haberini manşet yapmış.

    Akşam, Hürriyet ve Milliyet gazeteleri de ekonomik gelişmeleri ilk sayfada büyütmemeyi benimserken Yeni Şafak ve Türkiye gazeteleri iktidarın ekonomi politikalarını cansiperane biçimde savunuyorlar; bunun için de hazırladıkları özel haberleri sürekli manşete çıkarıyorlar.

    Bu ay içerisinde Türkiye gazetesinin en çok dikkat çeken haberi 21 Kasım’daki “8 bin liraya maaşla çalışacak işçi yok” manşetiydi. Yeni Şafak, bir gün sonra “Erdoğan döneminde dolar 19 yılda 6,5 kat, önceki 20 yılda 11.882 kat artı” manşetiyle ekonomi politikalarını savunma yarışında Türkiye gazetesinden geri kalmayacağını kanıtladı.

     Yeni Şafak’ın son bir ay içerisinde ilk sayfasında yer alan ekonomi haber ve manşetlerinin başlıkları şöyleydi:

    “ Yoğun talebe noterli çekiliş: OSB’lerde yer kalmadı (20 Kasım), İşte o 36 fabrika / Üretim için bir puan daha: Ticari kredi kullanımı artıyor (19 Kasım) , Biz de işçi bulamıyoruz / Çalışanları enflasyona ezdirmeyiz (15 Kasım), Beş aşamalı sosyal plan (14 Kasım), İkitelli 50 bin işçi arıyor / Yüksek kur hedeflendiği doğru değil (13 Kasım), Çiftçiye dev destek (12 Kasım), Asgaride vergi sürprizi geliyor / EYT’de düğmeye basıldı (10 Kasım), İlaç firmaları ilaç satmıyor (8 Kasım), Büyük müjde için gaza bastık (7 Kasım),  İhracatta yeni rekor (2 Kasım), Konteyner krizi fırsat oldu (1 Kasım)”

     Avrupa geçim derdinde imiş

     Türkiye gazetesi de Yeni Şafak gibi bu ülkede işsizlik olmadığını kanıtlamaya ağırlık veriyor; Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra döviz kurlarının aniden tırmanışa geçmesini görünür kılmıyor.

   Üstelik de iktidarın ekonomi politikalarını savunma konusunda daha atak başlıklar atıyor, daha geniş haberler yapıyor. Türkiye gazetesinin iktidarın ekonomi politikalarını destekleme haberlerinin zirvesi “Avrupa geçim derdinde” başlığını taşıyordu. 20 Ekim’de yayımlanan bu haberde Avrupa ülkelerindeki gıda fiyatları, TL’ye çevrilerek Türkiye’deki fiyatlar ile karşılaştırılmış, Avrupa ülkelerinin Türkiye’den pahalı olduğu ve insanların geçim sıkıntısı yaşadığı gibi akla ziyan bir sonuca varılmıştı.

      Türkiye gazetesinin son bir ay içerisinde ilk sayfasında yer alan ekonomi haber ve manşetlerinin başlıkları şöyle sıralanıyor:

       “8 bin liraya maaşla çalışacak işçi yok” (21 Kasım), Bağımsızlık mücadelesi veriyoruz: TİM Başkanı piyasalara moral verdi (20 Kasım), Hedef ilk 19 ülke arasına girmek / Merkez Bankası faizi indirdi, altın ve dolar fırladı (19 Kasım), Yoksula düşük fatura (18 Kasım), Dünya devleri yatırıma geliyor (17 Kasım), Çalışan sayısı arttı / Site otoparkları sıfır araçlarla dolu (16 Kasım), Kadın için üç proje (15 Kasım), Vatandaşı rahatlatacak hamleler (14 Kasım), Yükselen dolar açığı kapatacak (12 Kasım), Çalışan yok, makineler kapanıyor Sanayici işçi krizinde (7 Kasım), Çiftçiye gübre, yoksula elektrik ve kömür desteği (2 Kasım), Her yerde sondaj var (1 Kasım)

     Bu haberlerden hareketle iktidar medyası içerisindeki iktidarın ekonomik politikalarını savunma ve ekonomik sorunların üzerini örtme yarışında birinciliğin Türkiye gazetesinde olduğunu söylenebilir.

    İhlas’ın borsadaki beşinci şirketi

   Türkiye gazetesinde yazarlar da gazetenin ekonomi haberleriyle ilgili çizgisine destek veriyorlar. Örneğin Sabah gazetesinde Dilek Güngör’ün zaman zaman yaptığı gibi ekonomideki sorunları vurgulayan, iktidarın ekonomi politikasını usturuplu biçimde de olsa eleştiren yazılara rastlanmıyor.

   Aynı zamanda gazetenin Yayın Koordinatörü olan Yücel Koç, “Faiz ısrarıyla yapılmak istenen” başlıklı yazısında “Bir yandan faizler düşürülüp, dışarıdan gelecek paraya “Geleceksen faize değil, yatırım için, üretim için gel” derken, öbür taraftan da rezervlerimiz ve gelirlerimiz yükseliyorsa doğru yoldayız demektir” görüşünü dile getiriyor.

   Türkiye gazetesinin ekonomi yazarı Ömer Faruk Bingöl de yazılarında Merkez Bankası kararını rasyonelleştirme çabası içinde. 21 Ekim’de kaleme aldığı “Çift haneye alışmak lazım” başlıklı yazısında “Sonuç olarak TCMB; piyasayı ve bankaları ucuza fonlayarak, (özellikle ticari tarafta) artacak kredi hacmi ile öncelikle ekonomik büyümeyi hedefliyor” görüşüne yer veriyor. Bir yandan da “TL’de yaşanan değer kaybının borsaya yaradığını ve hisse senetlerine hücum başladığını” aktarıyor; sonra da “Borsa, enflasyona ezilmek istemeyen yerli ve küçük yatırımcı için de önemli adreslerden biri olacak” diyor.

     Türkiye gazetesi yazarı bu dönemde borsaya hücumdan sözedip, küçük yatırımcıya adres gösterirken 3 Kasım’da da gazetenin tepesinde bir haber yer alıyordu:

    “Haberin markası artık borsada: İhlas Haber Ajansı halk arz gong töreni”

     İhlas Haber Ajansı AŞ, İhlas grubunun borsaya giren beşinci şirketi. Anlaşılan küçük yatırımcının borsaya yönelmesini fırsat olarak görüyor, değerlendirmeyi hedefliyorlar. İktidarın ekonomi politikalarını bu kadar hırsla savunmaları da boşuna değil.

    Bereket ki, İhlas şirketlerinin borsadaki şöhreti çok parlak değil ve küçük yatırımcılar da bunu biliyor olsalar gerek. Aradan 15 yılı aşkın bir süre geçti, İhlaszedeler hâlâ haklarını alamadılar.


DBB Eş Başkanları halkın ve STÖ temsilcilerinin tebriklerini kabul etti

Rönesans davası başladı

Uğur Dündar 'Babalık' davası hakkında konuştu

DEM Parti Şırnak'ta seçimlerin yenilenmesini istedi

Büyükşehirden çevre temizliği

Van’da 15 gün giriş-çıkışlara da izin verilmeyecek

Başak Demirtaş Van'a desteğe gidiyor

'Abdullah Zeydan'ın durumundan YSK haberdardı'

Mahkeme, Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı geri aldı

Seçimde kavga; 1 ölü, 11 yaralı

Elazığ'da 4.7 büyüklüğünde deprem

Adidas’ın ürettiği spor ayakkabıya Avrupa’daki Türklerin tepkisi

Bakkal: Kazaya uğramak istemiyoruz

Diyarbakır’da 3 tarihi çeşmede yeniden su akmaya başladı

Erdoğan'dan emeklilere Temmuz sözü

Leyla Zana: Biz üçüncü yoluz

DBB sporcuları Dünya ve Avrupa Şampiyonası’nda

Zabıtadan toplu taşıma araçlarına abonman kart denetimi

Amedspor’a destek büyüyor

Ekmen’den ‘Sandığa gidin’ çağrısı

TGC: Gazeteciler seçim sonuçlarına engelsiz ulaşabilmelidir

Gastronomi evinde 8 Mart kutlaması

Amedspor 8 günde 3 maça çıkacak

Batman’ın Çağdaş Gazetesi 41. yaşına bastı

Eren: Yargı tacizini kabul etmiyoruz

Almanya Gıda Bakanı Amedspor formasıyla spor yaptı

Kitaplarının geliri dezavantajlı çocuklara

Hüda-Par’ın seçim vaadi ‘Çeyiz sandığı’

Koçyiğit: Kışanak'ın 7 yıllık tutukluluk süresi aşıldı. Serbest kalmalı

Yerel seçim takvimi nasıl işleyecek?

Yükleniyor

9 işçi toprak altında!

Tütün üreticilerinin sorunu meclise taşındı

'KHK’ler gidecek, biz kalacağız'

'Kayyum 165 işçiyi işten çıkarmak istiyor'

Sur esnafından kiraların fahiş oranda artışına tepki

Kadın ve genç girişimlere oryantasyon eğitimi

“Seçim Öncesi OSB’de Hisse Devrini Kabul Etmiyoruz”

Yüzde 50’ye yakın ekonomik olarak Akraba desteğine ihtiyaç duyuyor

Diyarbakır'da Doğal Taş Sektörü Çalıştayı yapıldı

Haziran ayı enflasyonu açıklandı

DBB Eş Başkanları halkın ve STÖ temsilcilerinin tebriklerini kabul etti

DEM Parti Şırnak'ta seçimlerin yenilenmesini istedi

Van’da 15 gün giriş-çıkışlara da izin verilmeyecek

Başak Demirtaş Van'a desteğe gidiyor

Mahkeme, Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı geri aldı

Seçimde kavga; 1 ölü, 11 yaralı

Erdoğan'dan emeklilere Temmuz sözü

Leyla Zana: Biz üçüncü yoluz

Ekmen’den ‘Sandığa gidin’ çağrısı

Eren: Yargı tacizini kabul etmiyoruz

Anadilinde, parasız, bilimsel ve laik eğitim bir zorunluluktur

7.500’e çıkarılmasını içeren kanun teklifi TBMM’ye sunuldu

50 Kürtçe öğretmeni atanacak

Bilgievi öğrencilerine “Ramazan Hediyesi”

12 Üniversiteye yeni rektör ataması yapıldı

Deprem bölgelerindeki öğrenciler diğer illerde LGS'ye girebilecek

Çadır kent çocuk şenliği

Özel gereksinimli bireyler depremin etkisinden uzaklaştırılıyor

71 ilde eğitime 20 Şubat'ta başlanacak

Batman ve Diyarbakır’da Kürtçe seçmeli ders için broşür dağıtıldı

Gergerlioğlu, Kanser vakalarının araştırılmasını istedi

Sağlık yatırımları törenle hizmete açıldı

Diyarbakır'da 4. KETEM açıldı

Bismil'de arazi anlaşmazlığı: 7 Ölü

Diyarbakır UMKE Ailesi 2023 yılında da büyümeye devam ediyor

Türeci ve Şahin yarın hakim karşısına çıkıyor

Mayıs’ta 38 kadın öldürüldü

Ergani ADSM açılışa hazırlanıyor

Diyarbakır’ın İkinci 'Anne Dostu Hastanesi' Ergani Devlet Hastanesi

Silvan Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi 'Anne Dostu Hastane' ünvanı aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16