Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Yeni Akit'in bu ayki hakaretleri: Domuz, faşo, küstah, alçak, dönek, başaktrist, Yunanoğlu, şer

Yeni Akit'in bu ayki hakaretleri: Domuz, faşo, küstah, alçak, dönek, başaktrist, Yunanoğlu, şer

Medya 22.10.2021 11:05:23 0
Yeni Akit

Faruk Bildirici yazdı

Gazeteistasyon-Vatansever ve muhafazakarlar, sapkın ve terör savunucusu barodan kurtuluyor! Ankara'da nihayet ikinci baro kuruluyor”. Aynen böyleydi Yeni Akit’in internet sitesindeki haberin başlığı.

   Ankara Barosu da haberde “halkı kin ve düşmanlığa tahrik, hakaret ve sövme” suçlarının işlendiği gerekçesiyle Yeni Akit hakkında suç duyurusunda bulundu. Gerçekten de bu başlıklarda hakaret, aşağılama ve damgalama olduğu bariz.

    Ama Baro’nun suç duyurusundan sonra gazetenin Yazı İşleri Müdürü ve yazarı Ali Karahasanoğlu, bu hakaretleri savundu, hem de “basın özgürlüğü”nden dem vurdu:

    “Hemen savcılığa koşmuşlar. ‘Yeniakit.com.tr yetkililerinin ifadelerini alın, mahkum edin’ diye dilekçe vermişler. Hani özgürlükten yana idiniz, barocular? Hani basın özgürlüğü istiyordunuz? Ne oldu, şimdi bir basın organının ceza almasını istiyorsunuz? Ne oldu da ‘Bu ifadeler cezalandırılmalı’ diyorsunuz?”

     Baro ve yöneticilerine, ağzına gelen hakareti “haber” başlığına çıkarmayı doğal hak gören bu anlayışın basın özgürlüğü ile ilgisi olamaz. Karahasanoğlu, “basın özgürlüğü” zırhına sığınmaya çalışmış ama aslında savunduğu hakaret, yaftalama, aşağılama, hedef gösterme, ayrımcılık ve nefret söylemi özgürlüğü!

     Zaten Yeni Akit’in hakaretlerine maruz kalan sadece Ankara Barosu yöneticileri de değil. Bu gazete adının Vakit olduğu dönemden bu yana yıllardır sürdürüyor bu hakaret, hedef gösterme ve hatta yer yer küfür dolu üslubu. Vakit’in, başörtüsünü yasakladığı gerekçesiyle 1995 yılında günlerce hedef gösterdiği Gümüşhane Baro Başkanı Ali Günday, İzzet Kıraç adlı kişinin silahlı saldırısı sonucu öldürülmüştü.

     Bir de yakın tarihten örnek vereyim; 17 Ocak 2016’da “Uzatmayın atın bu adamları” başlığı altında “Barış Akademisyenleri” için “kahpe”, “diplomalı sapkınlar”, “eşcinsel sevici”, “Ermeni aşığı” gibi hakaret ve nefret dolu ifadeler kullanmışlardı.

    Yeni Akit, Hrant Dink Vakfı bünyesinde hazırlanan “Medyada Nefret Söylemi” raporlarında da sürekli olarak en fazla nefret söylemi yayımlayan ulusal gazete olarak yer alıyor.

    Yeni Akit’in ekim ayı hakaretleri

     Ankara Barosu’nun suç duyurusundan sonra Yeni Akit’in hakaret dolu üslubunun yeni örneklerini görebilmek için ekim ayı içerisinde yayımlanan nüshalarını inceledim. Sadece haberlere bakınca bile hayli uzun bir liste çıktı:

    CHP’lilere “küstah” ve “saygısız” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’ye gelişi sırasında yaşananlar “CHP ve HDP’den yine saygısızlık” olarak nitelendiriliyor. “Saygısızlık” başlığına haberde bir de “küstahlık” ekleniyor. Üstelik de “Zillet İttifakının bileşenleri” diye tanımlanarak CHP ve HDP birlikte hareket etmiş gibi gösteriliyor; “Zillet” diye de hakaret ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da sık kullandığı “zillet” sözcüğü, hor görülen, aşağılanan, alçalan anlamında. (2 Ekim)

     BirGün’e “domuz” BirGün gazetesinin “Boğaziçililer yine hedefte” başlıklı haberi Arşiv sayfasında “Çarpıtmaya devam” başlığıyla yorumlanıyor. Erdoğan’ın bütün öğrencileri değil Rektör’ün makam aracının üzerine çıkanları kastettiği belirtiliyor. Son cümle hakaret dolu: “Bu gerçeği domuz gibi bilmenize rağmen neden hâlâ çarpıtma yapıyorsunuz?” (7 Ekim)

   CHP’li belediye başkanına “Faşo” Bolu’nun CHP’li Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın toplu taşımda üniversite öğrencileri arasında ikametli-ikametsiz ayrımı yapmasıyla ilgili haberin başlığı “CHP’li faşo Tanju’dan çifte vurgun”. “Faşo” demekle kalınmıyor, bir de haberde “Özcan’ın çirkin bir kurnazlık örneği sergilediği” gibi bir ifade kullanılıyor. (7 Ekim)

    FOX’a “alçaklık” Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın 6 Ekim’de FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın programına çıkarılmasıyla ilgili haberde “6-8 Ekim’de Fox alçaklığı” başlığı yer alıyor. FOX’a hakaret etmenin yanı sıra mahkeme yerine geçilip Selahattin Demirtaş hakkında hüküm de veriliyor. (7 Ekim)

    Millet İtifakı’na “istismar” “Millet değil istismar ittifakı” başlığının altına “CHP, İP, HDP, SP ve DP koalisyonundaki sözde millet ittifakı, Türk siyasi tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir takiyye örneği sergiliyor” deniliyor. HDP yine Millet İfttifakı’nın parçası olarak gösteriliyor, bir de “sözde”, “takiyye” gibi nitelemeler kullanılıyor. (8 Ekim)

   İmamoğlu’na “Yunanoğlu” nefreti Haberin başlığı, “Nesin Vakfı’nın suflesiyle mescit inşaatını durduran İmamoğlu’na tepki ‘Yunanoğlu olsa yaptığı normaldir derdik”. Fotoğraf altına da “Yunanistan gezisi ‘Atalarını ziyaret’ olarak nitelendirilen İmamoğlu” ifadesi bulunuyor. İç sayfada ise fotoğraf üzerinde “Takiyyeci Ekrem’den ayrımcılık” suçlaması göze çarpıyor. (9 Ekim)

   Kılıçdaroğlu’na “Ağzı kan kokuyor” CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile ilgili manşet “Ağzı kan kokuyor”. Spotta da “Millet iradesi yerine vesayetin karanlık ellerinden iktidar dilenen zillet ittifakının büyük ortağı” deniliyor. Fotoğrafın üzerine de “Karanlık mihraklara işaret veriyor” cümlesi yer alıyor. (10 Ekim)

    Akşener’e “Zillet İttifakı’nın başaktristi” İyi Parti, Akit için “Zillet İttifakı’nın yavru bileşeni”. Bu küçümseyici niteleme, “Akşener rolünü iyi oynuyor” başlığı altında da tekrarlanıyor. Akşener “Zillet tiyatrosunun başaktristi” diye damgalanıyor. (11 Ekim)

      Babacan’a “dönek” Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın “Erdoğan’ın U dönüşüne ihtiyacı var” sözlerine Akit’in arşiv sayfasında “Dönmek sizin işiniz” yanıtı veriliyor. (13 Ekim)

    RSF’ye “etki ajanları” Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) Ankara’daki temaslarıyla ilgili haber “Soros’un kalemşorleri şer cephesiyle kolkola” başlığı taşıyor. Haberde “RSF ülkenin hassas noktalarını kaşıdı”, “etki ajanları”, “tuhaf buluşma”, “TBMM’ye sıçrayan Sorosçular” gibi ifadeler kullanılıyor. (14 Ekim)

    Millet İttifakı’na “Haçlı” ve “Şer” “Şer ittifakının hedefi Erdoğan’sız Türkiye” başlığının yanında “Haçlı, Zillet İttifakı ve işbirlikçileri Türkiye’yi engellemek için dört koldan saldırıyorlar” deniliyor. Millet İttifakı partilerine çeşitli sıfatlar yakıştırılıyor. Üstelik de bu partiler Türkiye’nin düşmanlarıyla iş birliği içinde olmakla suçlanıyor. (15 Ekim)

     Cumhuriyet’e “terör sevicilerin hamisi” Akit’in Arşiv sayfasında Cumhuriyet gazetesinin tutuklanan Boğaziçi Üniversiteli öğrencilere ilaçlarının verilmediği haberinin kupürü yer alıyor. Yanında da “Cumhuriyet’in sancısı geçmez” başlığı altında “terör sevicilerin hamisi Cumhuriyet”, “Varsa bu sancıyı geçirecek bir ilaç verin gitsin” deniliyor.

   Gazetecilikle ilgisi yok

   Yukarıda sıraladığım muhalefet çevrelerine yönelik hakaret, damgalama, hedef gösterme ve ayrımcılık örnekleri, nasıl yayın yaptıklarının göstergesi.

    Yeni Akit için her şey serbestmiş, istedikleri hakareti yapabilir, istediklerini hedef gösterebilirlermiş gibi davranıyor bu yayın organını yönetenler.  Kendilerini ne bir gazetecilik ilkesiyle bağlı hissediyorlar, ne de insani kaygılarla…Adına gazete, yaptıklarına da gazetecilik deseler de bunun gazetecilikle ilgisi yok, tamamen siyasi bir yayın organı.

      Yeni Akit’in bu fütursuzluğu, siyasi iktidar tarafından da kabul görüyor, korunup kollanıyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt dışı gezilerinde özel uçak davetlileri arasında Yeni Akit temsilcisi hiç eksik olmuyor.

      Sanırım karşıdan bakıldığında da en büyük tehlike, Yeni Akit’in hakaretlerle dolu düşmanlaştırıcı yayınlarının doğal görülmesi ve giderek sıradanlaştırılması. Doğru olan Ankara Barosu’nun yaptığı gibi, nefret saçan bu anlayışı mahkum etmek için mücadele…


Gastronomi evinde 8 Mart kutlaması

Amedspor 8 günde 3 maça çıkacak

Batman’ın Çağdaş Gazetesi 41. yaşına bastı

Eren: Yargı tacizini kabul etmiyoruz

Almanya Gıda Bakanı Amedspor formasıyla spor yaptı

Kitaplarının geliri dezavantajlı çocuklara

Hüda-Par’ın seçim vaadi ‘Çeyiz sandığı’

Koçyiğit: Kışanak'ın 7 yıllık tutukluluk süresi aşıldı. Serbest kalmalı

Yerel seçim takvimi nasıl işleyecek?

Yunanistan'da Yargıtay, Yeşildağ'ı iade etme kararı verdi

'Torpille işe girmek vebaldir ama kazanç helal!'

Uzayda şimdiye kadar görülen en parlak nesne tespit edildi

ABD, acil insani ateşkes talep eden BM karar tasarısını veto etti

DEM Parti iddiaları yalanladı

Diyanet'ten suç duyurusu

'Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu olaya el koymalıdır'

DEM Parti'nin Ankara adayları belli oldu

Kanal İstanbul projesi iptal edildi

Özel Kalem Müdür Vekilini öldüren kişi tutuklandı

9 işçi toprak altında!

Erdoğan 12 yıl aradan sonra Mısır'a gidiyor

Antakya Medeniyetler Korosu Diyarbakırlılarla buluştu

İzmir'de 4 gazeteci gözaltına alındı

Haluk Levent CHP’nin Hatay teklifini reddetti

Rojvelat Kızmaz'ın cansız bedenine ulaşıldı

Bakan’a istismar sorusu

Gergerlioğlu, Kanser vakalarının araştırılmasını istedi

CHP: MERSİN’DE HEDEF 13 İLÇEDE SEÇİMLERİ KAZANMAK

Amedspor’un bu hafta rakibi Galatasaray

TGC Başarı Ödülleri’ne son başvuru tarihi 12 Şubat

Yükleniyor

9 işçi toprak altında!

Tütün üreticilerinin sorunu meclise taşındı

'KHK’ler gidecek, biz kalacağız'

'Kayyum 165 işçiyi işten çıkarmak istiyor'

Sur esnafından kiraların fahiş oranda artışına tepki

Kadın ve genç girişimlere oryantasyon eğitimi

“Seçim Öncesi OSB’de Hisse Devrini Kabul Etmiyoruz”

Yüzde 50’ye yakın ekonomik olarak Akraba desteğine ihtiyaç duyuyor

Diyarbakır'da Doğal Taş Sektörü Çalıştayı yapıldı

Haziran ayı enflasyonu açıklandı

Eren: Yargı tacizini kabul etmiyoruz

Hüda-Par’ın seçim vaadi ‘Çeyiz sandığı’

Koçyiğit: Kışanak'ın 7 yıllık tutukluluk süresi aşıldı. Serbest kalmalı

Yerel seçim takvimi nasıl işleyecek?

DEM Parti iddiaları yalanladı

'Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu olaya el koymalıdır'

DEM Parti'nin Ankara adayları belli oldu

Kanal İstanbul projesi iptal edildi

Haluk Levent CHP’nin Hatay teklifini reddetti

CHP: MERSİN’DE HEDEF 13 İLÇEDE SEÇİMLERİ KAZANMAK

Anadilinde, parasız, bilimsel ve laik eğitim bir zorunluluktur

7.500’e çıkarılmasını içeren kanun teklifi TBMM’ye sunuldu

50 Kürtçe öğretmeni atanacak

Bilgievi öğrencilerine “Ramazan Hediyesi”

12 Üniversiteye yeni rektör ataması yapıldı

Deprem bölgelerindeki öğrenciler diğer illerde LGS'ye girebilecek

Çadır kent çocuk şenliği

Özel gereksinimli bireyler depremin etkisinden uzaklaştırılıyor

71 ilde eğitime 20 Şubat'ta başlanacak

Batman ve Diyarbakır’da Kürtçe seçmeli ders için broşür dağıtıldı

Gergerlioğlu, Kanser vakalarının araştırılmasını istedi

Sağlık yatırımları törenle hizmete açıldı

Diyarbakır'da 4. KETEM açıldı

Bismil'de arazi anlaşmazlığı: 7 Ölü

Diyarbakır UMKE Ailesi 2023 yılında da büyümeye devam ediyor

Türeci ve Şahin yarın hakim karşısına çıkıyor

Mayıs’ta 38 kadın öldürüldü

Ergani ADSM açılışa hazırlanıyor

Diyarbakır’ın İkinci 'Anne Dostu Hastanesi' Ergani Devlet Hastanesi

Silvan Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi 'Anne Dostu Hastane' ünvanı aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13